Novice

Naročite se na novice

IT Novice

April 11 2014
IT Novice

Microsoft ukinja podporo za Windows XP, ki teče še na med 20 in 30 odstotkov vseh računalnikov na svetu. Sistem tako ne bo več prejemal varnostnih popravkov - to bo po mnenju strokovnjakov hekerjem po vsem svetu precej olajšalo delo.

 
Windows XP

(Foto: Reuters)

Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft z današnjim dnem ukinja podporo za Windows XP. Skoraj 13 let star operacijski sistem tako ne bo več prejemal varnostnih popravkov - to bo po mnenju strokovnjakov hekerjem po vsem svetu precej olajšalo delo.

Da bodo z 8. aprilom letos ukinili podporo, so pri Microsoftu napovedali že leta 2007, a kljub temu Windows XP teče še na med 20 in 30 odstotkov vseh računalnikov na svetu.

Gre tako za domače računalnike kot tudi za računalnike v državnih institucijah in celo bankomatih. Brez varnostnih popravkov, ki so doslej sproti krpali varnostne ranljivosti, bodo precej lažje tarče za hekerske napade, še posebej če so priključeni na internet.

Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da hekerji morda že dalj časa poznajo pomanjkljivosti v operacijskem sistemu, a čakajo, da Microsoft najprej ukine podporo.

"Gre za milijone računalnikov, ki ne bodo več prejemali varnostnih popravkov. Odkritje novih ranljivosti bi zato lahko povzročilo pravo paniko," je dejal Christopher Pogue iz varnostnega podjetja Trustwave.

Rešitev: prehod na novejši operacijski sistem

V Sloveniji je delež računalnikov s sistemom Windows XP sicer nekoliko nižji. Po statistikah podjetja Gemius Windows XP teče na približno petini slovenskih računalnikov, podatki družbe StatCounter pa kažejo na približno 17-odstotni delež.

Z ukinitvijo podpore uporabnikom praktično ne ostane drugega kot prehod na novejši operacijski sistem. "Vsekakor je nelagodno, ko produkt pride v fazo brez podpore, saj smo odprti vsem novo najdenim ranljivostim. Najboljša možnost je seveda prehod na novejši operacijski sistem, ki ima zagotovljeno podporo," uporabnikom svetuje Matej Breznik iz nacionalnega odzivnega centra za obravnavo varnostnih incidentov na internetu SI-CERT.

Pri Microsoftu z današnjim dnem ukinjajo tudi podporo za pisarniški paket Office 2003.

Naši partnerji

Prev 1 2 3 4 Next
produkcija: Kabi d.o.o.